Ο τραχανάς είναι για το Πήλιο ένα δυναμωτικό πρωινό, ένα καταπραϋντικό βραδινό αλλά και υλικό σε γεμίσεις πίτας όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Ο δε συνδιασμός με τη φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ θα απογειώσει το τελικό σας αποτέλεσμα!

20′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

  •  250 γρ. γλυκός σταρένιος τραχανάς
  •  800 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
  •  350 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  •  3 αυγά, χτυπημένα
  •  50 γρ. βούτυρο πρόβειο  ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ+ 15 γρ. επιπλέον για το ταψί, λιωμένο
  •  250 γρ. φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, θρυμματισμένη
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, καλοκοπανισμένη)
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

Διαδικασία

  1. Για τη τραχανόπιτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά.
  2. Ανακατεύουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι ο τραχανάς να έχει σχεδόν γίνει. Προσοχή, αν τον παραβράσουμε, λασπώνει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά το τραχανά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  5. Για τη τραχανόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
  6. Λαδώνουμε το ταψί και, αν θέλουμε, το φουρνίζουμε ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά (για να μην κολλήσει η τραχανόπιτα).
  7. Παράλληλα, προσθέτουμε στον τραχανά τα αυγά, το βούτυρο ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  8. Ρίχνουμε τη φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο, γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
  9. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε την τραχανόπιτα για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μυστικά

Αν πάρετε αλευρένιο τραχανά, θα βάλετε λιγότερα υγρά και θα τον μαγειρέψετε πιο λίγο.