Ο τραχανάς είναι για το Πήλιο ένα δυναμωτικό πρωινό, ένα καταπραϋντικό βραδινό αλλά και υλικό σε γεμίσεις πίτας όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Ο δε συνδιασμός με τη φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ θα απογειώσει το τελικό σας αποτέλεσμα!
20′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
- 250 γρ. γλυκός σταρένιος τραχανάς
- 800 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
- 350 ml φρέσκο πλήρες γάλα
- 3 αυγά, χτυπημένα
- 50 γρ. βούτυρο πρόβειο ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ+ 15 γρ. επιπλέον για το ταψί, λιωμένο
- 250 γρ. φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, θρυμματισμένη
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, καλοκοπανισμένη)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
Διαδικασία
- Για τη τραχανόπιτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά.
- Ανακατεύουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι ο τραχανάς να έχει σχεδόν γίνει. Προσοχή, αν τον παραβράσουμε, λασπώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά το τραχανά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Για τη τραχανόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
- Λαδώνουμε το ταψί και, αν θέλουμε, το φουρνίζουμε ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά (για να μην κολλήσει η τραχανόπιτα).
- Παράλληλα, προσθέτουμε στον τραχανά τα αυγά, το βούτυρο ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη φέτα ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο, γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε την τραχανόπιτα για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Μυστικά
Αν πάρετε αλευρένιο τραχανά, θα βάλετε λιγότερα υγρά και θα τον μαγειρέψετε πιο λίγο.