Από το 1970

about-img-min
istoria_karakanas
about-img2-min
kainotomia_karakanas

Παράδοση στην τυροκόμηση

Το πρώτο βήμα έγινε το 1970 όταν ο Νικόλαος Καρακάνας ιδρύει τυροκομείο στην περιοχή του Στεφανοβικείου Μαγνησίας παράγοντας παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα. Το 2005, η επιχείρηση ενισχύεται με τη συμβολή του Παναγιώτη Καρακάνα, ο οποίος με εφόδια τις σπουδές του με master στην επιστήμη και την τεχνολογία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Reading της Μ. Βρετανίας, προσαρμόζει στην επιχείρηση τις νέες τάσεις και πρακτικές. Μεγαλώνει η ποικιλία των προϊόντων και η επιχείρηση πιστοποιείται για τα προϊόντα (AGROCERT) και τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και παραγωγής που ακολουθεί (ISO 22000).

«Από αρχές του προηγούμενου αιώνα η οικογένειά μου υπήρξε καθαρά κτηνοτροφική, με πεδίο δραστηριοποίησης τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας (Βλάστη, Κοζάνης). Η τυροκόμηση τότε γινόταν καθ’οδόν, ως μέσο συντήρησης του γάλακτος και ως πηγή εσόδων. Το 1970 όμως, περάσαμε από την ερασιτεχνική τυροκόμηση των παππούδων μου στην οργανωμένη μεταποίηση, με το άνοιγα του τυροκομείου», αφηγείται ο κ. Καρακάνας.

Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τυροκομικών συλλέγεται από αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής του ορεινού Πηλίου, κοντά στη Λίμνη Κάρλα, σε απόσταση 20 χλμ. από το τυροκομείο.

«Τα τυριά μας παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, που συλλέγεται από παραγωγούς με κοπάδια ημιελεύθερης βόσκησης στους πρόποδες του Βορειοδυτικού Πηλίου και πέριξ της λίμνης Κάρλας. Η ποιότητα του γάλακτος και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης με τον κτηνοτρόφο είναι βασικός παράγοντας επιλογής της πρώτης ύλης. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο βασικός κορμός των συνεργαζόμενων παραγωγών είναι η 2η ή 3η γενιά των οικογενειών που μας προμηθεύουν γάλα από την ίδρυση του τυροκομείου».

Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, να αναπτύσσουμε συνεργασίες με νέους και καταξιωμένους σεφ και καινοτόμους νέους αγρότες, προκειμένου να παράγουμε ξεχωριστά, μοναδικά στο είδος τους προϊόντα, δεσμευόμενοι για την ποιότητά τους αλλά και το σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές. Οι φίλοι καταναλωτές των προϊόντων μας τα προμηθεύονται από τα πιο ενημερωμένα delicatessen καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Ουκρανία και άλλες. Το κασέρι με μαύρο σκόρδο (Μαυροσκορδάτο) το οποίο παράγεται προσθέτοντας αποξηραμένο σκόρδο, αλλά και το “KaraCanna” το οποίο παράγεται με προσθήκη βιολογικής καλλιέργειας ανθού και σπόρου, βιομηχανικής κάνναβης (Sativa L.), είναι δύο από τα νέα προϊόντα που έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με τοπικούς και καινοτόμους σεφ και αγρότες και είναι προϊόντα που δίνουν υπεραξία και διέξοδο στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Το τυροκομείο «Καρακάνας» με παράδοση από το 1958, επεκτείνει της δραστηριότητές του, καλωσορίζοντας στην ομάδα του μία δεύτερη παραγωγική μονάδα με όνομα «Η Νέα Δημητριάς», όπου εκεί παράγονται ζυμούμενα προϊόντα και γλυκίσματα, διατηρώντας την παράδοση και τις παιδικές μνήμες.

Με ταυτόχρονη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, παράγουμε ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτια, κεφίρ κ.ά, αλλά και γλυκίσματα, όπως κρέμες και ρυζόγαλα και μουσταλευριά.

Στην παραγωγική μονάδα του Στεφανοβικείου Μαγνησίας διατηρείται η παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων και η διανομή τους μέσω των τριών καταστημάτων που διαθέτουμε.

«Η εταιρεία μας με την κίνηση αυτή μπαίνει και στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, καθώς η πιστοποιημένη bio σειρά των προϊόντων «Νέα Δημητριάς» ήδη βρίσκεται στα ράφια πολλών καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα.

1958

nea-dhmhtrias-logo

Ίδρυση Nέα Δημητριάς

Το 1958 ιδρύεται στη Νέα Δημητριάδα Βόλου το εργαστήριο με την επωνυμία «Νέα Δημητριάς», λόγω και του σημείου που βρίσκονταν, με αντικείμενο την παραγωγή γιαουρτιών, και γαλακτοκομικών, ενώ έγινε γρήγορα πολύ γνωστό για την ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων του.

2021

Το 2021 η βιοτεχνία – brand, έχοντας εμπλουτίσει τον κατάλογό της με παραγωγή γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών, συμβατικών και βιολογικών όπως ρυζόγαλο, κρέμες και κεφίρ, περνά στην ιδιοκτησία του Τυροκομείου Καρακάνας εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στην ιστορία του.

header-logo

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ